· 

Böjtölj velem!

Bild von marijana1 auf Pixabay

Bild von silviarita auf Pixabay


Sziasztok! Pozsgai Eszter vagyok Diplomás Egészség Mentor és Böjtvezető.

 

Mit jelent számomra a BÖJT?

Ha a BÖJT szóra, mint mozaik szóra tekintünk, akkor láthatjuk, hogy minden benne van, ami a böjt lényege.

 

B = Belső orvosunk kezelése alatt állunk (testi szint),

Ö = Önmagunkra, érzéseinkre figyelünk (lelki szint),

J = Jógát gyakorolunk, azaz a szellemi fejlődés útján járunk (szellemi szint),

T = Test-Lélek-Szellem ismét harmóniába kerül.

 

A gyönyörű Salzkammergut ölében, a Dachstein lábánál fekvő kis faluban, Gosauban élek. Ide szervezem a böjtkúráimat. Szeretettel várlak! Amennyiben szeretnél részt venni valamelyik böjtkúrámon, akkor itt  juthatsz további információhoz. Jelentkezésedet pedig e-mailben várom az alábbi e-mail címen: mirtusz66@gmail.com

 

 

Hogyan kerültem kapcsolatba a böjttel?

Hippocrates híres mondása, "A halál a belekben lakozik." sajnos egyre aktuálisabb. Egyre több betegség kerül mostanában előtérbe, amelyek régebben csak nagyon ritkán fordultak elő vagy teljesen ismeretlenek voltak. Engem sem kerültek el ezek az úgynevezett civilizációs betegségek (Hashimoto autoimmun betegségem van), mert fiatalabb koromban nagyon egészségtelenül étkeztem és mert krónikus stresszben éltem. Hiába jógáztam, táncoltam sok éven keresztül, az önmagában nem volt elég, hogy egészséges maradjak.

 

Mint képzett Természetgyógyász és Rekreációs Fitnesz Instruktor hamar világossá vált számomra, hogy a test-lélek-szellem egy egységet képez és e miatt mind a három szinten egyszerre kell lépéseket tenni az egészségem fenntartása érdekében. A számomra legmegfelelőbb, mind a három szintre egyszerre kiható terápia, a rendszeres böjtkúrák beiktatása az életembe. Kb. 25 évvel ezelőtt böjtöltem életemben először egy orvos-természetgyógyász támogatásával, akinek a segítségére csak azért volt szükségem, mert rögtön elsőre 3 héten keresztül böjtöltem.

Mi a böjt lényege?

A böjt elsősorban arról szól, hogy felelősséget vállaljunk saját egészségünkért. "A test a lélek temploma", amire vigyáznunk kell.

 

A nyugati orvoslás a gyógyszerekkel, műtétekkel és különböző gyógyászati kezelésekkel gyógyít minket vagy ha kell életünket menti. A funkcionális orvoslás a betegségek valódi okait keresi és kezeli az életmódunk és táplálkozásunk megváltoztatásával, erre vonatkozó tanácsokkal és táplálékkiegészítőkkel. A komplementer orvoslással kiegészítve még inkább elősegíthetjük a gyógyulásunkat vagy megelőzhetjük, hogy betegek legyünk.

 

A fent említett orvoslások mindegyike fontos számunkra, de nem szabad elfelejtenünk, hogy van egy saját "belső orvosunk", aki a rendszeresen végzett böjtkúrák alkalmával mozgósítható, és aki nem kíván tőlünk mást, csak hogy néha rá is hallgassunk. Az ő segítségével tudjuk a test-lélek-szellem hármasságát kiegyensúlyozni és ezáltal visszanyerni az EGÉSZségünket!

Bild von Schäferle auf Pixabay

Nagyon röviden a böjt történetéről

Ismét Hippocrates-t idézem, aki már az ókorban a böjt jótékony hatásairól írt: "Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, az legyen mértékletes, mozogjon eleget, legyen sokat a friss levegőt és fájdalmát inkább böjttel csillapítsa, mint gyógyszerrel."

 

A böjtnek mindig is nagy szerepe volt a különböző vallásokban és spirituális körökben. Híres orvosok alkalmazták a böjtöt, mint gyógymódszert az ókortól kezdve, mint pld. Hippocrates, Galenus, Paracelsus és Avicenna.

 

Egyházi ünnepeiket több nemzet is böjttel készítette elő, mint pld. az egyiptomiak, a mexikóiak, a görögök és a perzsák. A Bibliában többször is esik szó a böjtről. Hanna próféta (Lukács könyve) és Judit (Judit könyve) is böjtöltek. Jézus 40 napig böjtölt, de Mózes, Mohamed és Buddha is valószínűleg böjtöltek. Az iszlám vallásban is megtaláljuk a böjtöt. A Mekkába vezető  úton és a vissza vezető úton pár napig böjtöltek a hívők. A Ramadán böjtölés még most is aktív vallási gyakorlat. A böjtölés a Buddhizmusban is jelen volt (van). Bizonyos kolostorokban még a mai napig is, csak egyszer esznek egy nap. A zsidó vallásban a böjt a gyász ideje alatt van jelen.

Bild von S K auf Pixabay

Miért is böjtöljünk?

A mai túlzsúfolt mindennapjainkban nem marad időnk a legfontosabbra, saját MAGUNKRA, a saját testi és lelki egészségünkre. Ennek az egyensúlytalanságnak a helyreállításában segíthet egy böjtkúra, amelyet vagy otthon vagy kihelyezett helyszínen folytathatunk. Minden évben tavasszal és ősszel alkalmas az idő egy „belső nagytakarításra”, hogy testileg és lelkileg is megújuljunk. A böjt a test-lélek-szellem egységét képes újra helyreállítani. Testi szinten lehetőséget teremtünk a böjt során a szervezetünknek a megtisztulásra, regenerálódásra és megfiatalodásra. Lelki szinten az első 2-3 nap nehézségei után, a 4. naptól egy euforikus érzésben lehet részünk, amely aztán kitart a böjt további napjain keresztül. Szellemi szinten pedig egy fejlődési lehetőséget kínál az elmélyülés, a magunkra figyelés és a tudatos rituálék bevezetése a böjt során.

A böjtölés, mint szaturnuszi őselv

Hogy milyen őselv áll a böjtölés és a betegségek hátterében, arról írt dr. Rüdiger Dalke „Mitől beteg a világ” c. könyvében.

 

„Ha a betegség témáját az őselvek felől szemléljük, szaturnuszi történésnek mutatkozik: a kórképek korlátoznak bennünket lehetőségeinkben, és megakadályozzák, hogy szabadon kibontakozhassunk. Gyakran kerül sor a táplálékbevitel korlátozására – kényszeresen vagy étvágy híján, saját akaratunkból.

...

Komoly esetekben a kórképek legegyszerűbb szükségleteinkre korlátoznak bennünket. Ha egyszer diagnosztizálták a rákot, a szklerózis multiplexet vagy az AIDS-t, sok minden, ami ez ideig meghatározta életünket, lényegtelenné és feleslegessé válik, és egyik pillanatról a másikra a legalapvetőbb és legegyszerűbb kérdések mögé szorul: Honnan jövök? – Hova tartok? – Mi az életem értelme?

 

Azok az emberek, akik szabad akaratukból néznek szembe a szaturnuszi elvvel és a belőle fakadó feladatokkal, kevesebb dolguk akad a betegségekkel. Náluk a szaturnuszi elv már érvényesül, és nincs szükség arra, hogy erőszakkal érvényesítse jogait.

 

Aki rendszeresen vállalja az önkéntes böjtöt, ezzel pedig aláveti magát a szaturnuszi elv által megkövetelt korlátozásoknak és a redukció lelki gyakorlatának, egy fokkal védettebb a betegségekkel szemben.

...

Ott, ahol egy őselv hallat magáról, kinyilvánítja a maga követelményeit, már csak a beteljesülés van hátra, és fel sem merül a kérdés, hogy engedelmeskedünk-e neki vagy sem. Választhatunk több lehetőség közül, hogy mi módon tegyünk eleget a követelményeknek, de nem áll módunkban megkerülni."

Bild von 12222786 auf Pixabay

Böjt irányzatok régen és ma

Hildegard von Bingen, Sebastian Kneipp és az ógörög orvosok már rég tudták, amit manapság több orvosi kísérlettel is igazoltak, hogy a beleink egészségügyi állapota központi szerepet játszik a testi, lelki és szellemi egészségünkben. Ennek köszönhetjük, hogy manapság egyre több orvost is foglalkoztat ez az ősidők óta jól bevált módszer a gyógyítás érdekében, akik saját böjtkúráikkal is hatalmas sikereket érnek el. 

St. Hildegard von Bingen módszere, amelyet sokan még ma is követnek:

St. Hildegard von Bingen módszere a "A kevés néha több – és az egyszerű jobb" mottót követi. Az egyik leggyengédebb böjtforma az övé, amelyet könnyebben lehet követni, mint a szigorúbb irányzatokat. St. Hildegard von Bingen a tönkölyt a legjobb és legegészségesebb gabonának tartotta, ezért minden nap lehet fogyasztani a saját készítésű tönköly kenyeret és hozzá pld. marinált zöldsalátát vagy zöldséglevesek levét enni. Édeskömény vagy más gyógyteák és természetesen a jó minőségű víz fogyasztása adja az alapot a testi megtisztuláshoz. Elmaradhatatlan a napi séta és meditáció.

Bild von Thomas B. auf Pixabay

Dr. Buchinger gyógyböjt módszere:

Az általam legkedveltebb gyógyböjt Dr. Otto Buchinger nevéhez fűződik, aki 1920-ban alapította meg Bad Pyrmontban saját klinikáját, ami a mai napig is működik. Ő maga reumával küzdött, amiből a rendszeres böjttel kigyógyult. Kúrája a szilárd ételek megvonásából, mozgásterápiából, gyógyterápiákból (pld. gyógytorna, masszázsok, májpakolás, bázikus lábfürdő...stb.), stresszoldásból és a lélek ápolásából áll. A kúra ideje alatt naponta egyszer lehet felhígított gyümölcs és zöldséglevet fogyasztani, ami a vitaminbevitel miatt fontos. A zöldségleves levének fogyasztása biztosítja az ásványi anyag bevitelt. A naponta váltott gyógyteákkal pedig megtámogatjuk az egyes szerveink működését valamint méregtelenítését.

 

Ez a böjtforma ajánlatos mindenkinek, aki egészségesnek érzi magát, de szeretne testileg és lelkileg megújulni vagy szeretne a böjt segítségével új életet kezdeni. A böjt nagyon alkalmas arra, hogy utána megszabaduljunk „rossz” szokásainktól (pld. leszokni a dohányzásról vagy az állandó édesség evésről...stb.) Mellékhatásként a rendszeresen folytatott böjttel lassan, de biztosan képesek leszünk az ideális súlyunkat elérni.

Dr. Rüdiger Dalke is alapvetően Dr. Buchinger gyógyböjtjét követi, az "étkezésre" vonatkozóan azzal az apró eltéréssel, hogy nála zöld Smoothiek fogyasztása megengedett, nem csak a kifacsart zöldségek leve iható. Az ő böjtje során nagyobb hangsúlyt kap a lelki és a szellemi fejlődés lehetősége a böjt során. Dr Rüdiger Dalke ezen kívül kínál még sok más fajta böjtöt is, mint pld. vándorlás+böjt vagy hallgatás+böjt...stb. A weboldalán utána lehet nézni, hogy mit kínál: https://lebenswandelschule.com/eintragung-warteliste-onlinefasten/

Dr. F.X. Mayr (1875 - 1965) böjtje egy személyre szabott terápia és diagnózis egyben. Középpontjában az emésztés egészségének helyreállítása áll egy személyre szabott diétával és orvosi felügyelettel. Kúrája a szilárd ételek megvonásából (kivéve a száraz zsömle fogyasztása, amely azt a célt szolgálja, hogy megtanuljuk valóban helyesen megrágni az ételt, mielőtt lenyeljük), mozgásterápiából, gyógyterápiákból (pld. gyógytorna, masszázsok, májpakolás, Kneipp kúra, bázikus lábfürdő...stb.), stresszoldásból és a lélek ápolásából áll. Nagyon fontos volt számára sokat a friss levegőn tartózkodni vagy mozogni. A naponta váltott gyógyteákkal és a speciális gyógyvizekkel pedig megtámogatja az egyes szerveink működését  valamint méregtelenítését.

Prof. Dr. Worm májkúrája (böjt)

Dr. Worm® terápiájának hatásossága tudományos kutatásokkal igazolt. A táplálkozástudomány doktora Prof. Dr. Nicolai Worm fejlesztette ki ezt a módszert Dr. med. Hardy Walle-val együtt, aki Belgyógyász és Táplálkozástudományi orvos. Különösen hatásos ez a módszer az alábbi betegségekben:

  • ·         (nem alkohol eredetű) zsírmáj,
  • ·         (nem alkohol eredetű) májgyulladás,
  • ·         IR,
  • ·         Typ-2-Diabetes mellitus,
  • ·         magas vérnyomás,
  • ·         zsírégetés zavar.

Ezt a kúrát, csak szakképzett orvos végezheti, tehát otthonról egyedül semmiképpen ne kezdjen bele!

Schroth Kúra

Ebben a böjtfajtában naponta 700 kalória zsírmentes és sómentes étel fogyasztása megengedett. A kúra arról ismert, hogy egyik nap csak maximum 1 l folyadék fogyasztható (ezek az úgynevezett száraz napok), az ezt követő napon pedig, 3l folyadék fogyasztása ajánlott és ez így váltakozik heteken keresztül. A kúra ezért nem ajánlott olyan embereknek, akik hamar kiszáradnak.

Kinek ajánlott a böjt?

Ahogy már fent említettem, sok böjtforma csak orvosi felügyelet mellett folytatható. A Dr. Buchinger és Dr. Rüdiger Dalke módszerével vezettet böjtkúrákat viszont bárki rendszeresen folytathatja, aki egészségesnek érzi magát és aki szereti a testi-lelki-szellemi kihívásokat. Azért pár kivételt találunk az egészséges emberek között is, akiknek nem ajánlott a böjtölés, mint pld.: terhességben, szoptatós anyukáknak, kisgyerekeknek és azon személyeknek, akiknek valamilyen oknál fogva a mellékveséjük ki van merülve. Aki valamilyen betegségben szenved, az csak orvosi felügyelet mellett böjtölhet!

Bild von congerdesign auf Pixabay

Mikor és mennyi ideig böjtöljünk?

A legjobb kétszer egy évben tavasszal és ősszel böjtölni. Egy 1 hetes böjt hatása kb. 6 hónapig kitart, ezért is érdemes félévente megismételni.

 

A böjtölésünk hosszát az határozza meg, hogy mit szeretnénk a böjttel elérni. Általánosságban elmondható, hogy a böjtnek drasztikus gyulladáscsökkentő hatása van, amit bárki javára fordíthat (kiindulva abból, hogy nagyon sok embernek valamilyen szintű gyulladás van a szervezetében, mint pld.: bélgyulladás az autoimmun betegek zöménél), de a leghatékonyabb reumában szenvedőknél.

 

Ha csak 10 órán keresztül böjtölünk (ami megfelel normál esetben a vacsora és a reggeli közötti időszaknak), már pozitívan tudunk hatni a növekedési hormon (hGH) kiválasztására a testünkben. Ez a hormon az, amelyik lelassítja az öregedési folyamatokat a szervezetünkben.

 

Ha az a célunk, hogy a jelenlegi súlyunkat biztonsággal sikerüljön megtartani, akkor érdemes a fent említett böjtöt  13 órára kinyújtani. Ezt elérjük azzal, ha egy kicsit korábban vacsorázunk és egy kicsit később reggelizünk.

 

Ha még többet szernénk elérni, akkor érdemes ezt a böjtidőszakot 16 órára meghosszabbítani. Ekkor beindul az úgynevezett „Autophagein azaz autofágia”, mely szó a görög auto (ön) és a phagein (enni) szavakból származik.  Ez azt jelenti, hogy mivel kívülről nem jutunk táplálékhoz, a saját sejtjeink elkezdik az öreg, hibás sejteket és a méreganyagokat „felfalni”. Tehát beindul egyfajta nagytakarítás a sejtek között.

 

Minél hosszabban sikerül nekünk a böjtöt betartani (16-24 órán keresztül), annál erősebben fogjuk érezni a fent említett folyamatok jótékony hatásait. A 10-24 óráig terjedő böjtöket, időszakos böjtnek nevezzük és folyamatosan gyakorolhatjuk.

 

Ha nem elégszünk meg azzal, hogy frissebbnek és fiatalosabbnak érezzük magunkat vagy nagyon makacs súlyfelesleggel küzdünk, akkor ajánlatos több mint 24 órán keresztül böjtölni.

 

Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy kb. 3 nap böjtölés után a különböző szöveteinkben ismét őssejtek születnek. Minél hosszabban tartjuk a böjtöt (3-7 nap), annál több újonnan született őssejtünk lesz.

 

Az 5-7 napos böjtkúrák szintén otthonról elvégezhetőek szakember támogatásával vagy anélkül. Ahogy már említettem, egészséges emberek böjtölhetnek orvosi felügyelet nélkül, de nem hosszabban, mint 7 nap.

Bild von Jill Wellington auf Pixabay

A böjt fiziológiája röviden

A böjt kezdetén a szervezetünk a májban található cukorraktárakat üríti ki energianyerés céljából. A 2.-3. napon már a fehérjékből nyeri a szervezetünk az energiát. Ezek a fehérjék az elöregedett vagy beteg sejtek illetve egyéb méreganyagok (pld. gyógyszerekből), amelyekre már nincsen a szervezetünknek szüksége. Tulajdonképpen ez már "a testünk nagytakarításának" első lépése. A továbbiakban átáll a szervezetünk egyre inkább a zsírégetésre, abban a sorrendben, ahogy azok lerakódtak ránk, csak visszafele. Tehát először elégeti a legutoljára ránk rakódott zsírpárnákat. Ekkorra a szervezetünk már átállt a cukor helyett a ketontestekből való energia nyerésre.

Mit kell kerülnünk a böjt során

Stressz, só, élvezeti szerek (pld. cukor, kávé, fekete tea, dohányzás), gyógyszerek (ha lehet, pld. fejfájásra), méreganyagok, számítógépezés, mobilozás, Facebookon való szörfölés egész nap és minden más egyéb zavaró tényező. Kerüljük a negatív embereket, akik csak lebeszélni akarnak minket a böjtről, főleg ha ők maguk még soha nem böjtöltek.

Mire van szükségünk a böjt során

Elhatározás, kitartás, optimizmus, nyugalom, pozitív emberek társasága, napsütés, erdőben, jó levegőn sétálás, jó minőségű ivóvíz (pld. forrás víz), gyógyteák, zöldségekből főzött levesnek a leve, zöldségek és gyümölcsök leve és ezekből készült Smoothiek, kefe a bőrünket stimulálni, meleg vizes palack a májpakoláshoz, beöntő készülék vagy "Share Pflaume" a mindennapos székletürítés érdekében, meleg ruha (ilyenkor fázékonyabbak vagyunk), jóga matrac, takaró, sportos, laza öltözék a sportoláshoz, kényelmes cipő, esetleg további sporteszközök, bázikus sók a különböző bázikus lemosásokhoz, olívaolaj a nyelv tisztításához.

Bild von silviarita auf Pixabay

A böjtkúrák fázisai

A böjtölésnek 3 fontos fázisa van, amelyek egymásra épülnek és ezért egyformán fontosak.

 

1. fázis: A böjt előkészítése

2. fázis: Maga a böjt

3. fázis: A lassú fokozatos felépítése az egészséges étkezésnek és egészséges életvitelnek. Fokozatosan visszatérünk a mindennapi életbe, de már a helyreállított testi-leleki-szellemi harmóniával.

 

Az 1. fázis: A böjt előkészítése során, pár napig, hagyjuk el az élvezeti szereknek a zömét és az állati fehérjék fogyasztást. 2-3 napig érdemes a teljesértékű vegán (Pace Food) étrendet folytatni. A "Pace Food" azt a teljes értékű növényi étrendet jelenti, amely során kerüljük a nagyon feldolgozott élelmiszereket és helyette előnyben részesítjük a szezonális, a regionális és lehetőleg bio zöldségek valamint gyümölcsök fogyasztását. A zsírok közül a gyulladás csökkentő zsiradékok fogyasztása van jó hatással ránk, mint pld. algaolaj, avokadóolaj, dióolaj, kendermagolaj, kókuszolaj vagy zsír, lenmagolaj, makadámdióolaj, MCT-olaj, olívaolaj, perillaolaj, piros pálmaolaj, rizskorpaolaj és a szezámolaj. Sütésre kókuszzsír vagy avokádó olajat ajánlom. A növényi fehérjeforrásaink sajnos nagyon sok lektint (antitápanyagot) tartalmaznak, ami azokra érzékenyeknél emésztési problémákat okozhat (főleg autoimmun betegeknél figyelhető ez meg). Ebben az esetben vagy el kell hagyni őket az étrendünkből vagy ha elegendő, akkor készítsük elő őket megfelelően, amivel csökkenteni tudjuk a lektin tartalmat. (A magas és alacsony lektintartalmú élelmiszerek listáját itt megtalálja.) Próbáljuk magunkat lelki és szellemi szinten is előkészíteni a böjtre. Kerüljük a stresszt és a hektikusságot.

 

A 2. fázis, maga a léböjt, amelyet én követek, nem egy "0" kalóriás böjtöt jelent. Fogyaszthatjuk a zöldségekből főzött levesnek a levét, a zöldségek és gyümölcsök levét valamint az ezekből készült Smoothie-kat. Ezek napi szinten maximum 500 kalóriát jelentenek. Ebben a fázisban fogjuk a testi lelki tisztulásunkat sok minden mással megtámogatni, mint pld.: gyógyteák, májpakolás, bázikus lemosások, béltisztítás, napfürdők, rendszeres testmozgás, jógázás, rendszeres meditáció, zenehallgatás, táncolás, eszmecsere pozitív beállítottságú emberekkel...stb.

 

A böjt ezen fázisában felerősödnek bennünk a nőies tulajdonságok, mindegy, hogy nők vagy férfiak vagyunk. Ez nagyon ellentétes a férfias őselvvel és ezért ezek feldogozása a férfiak számára nehezebben. (Talán ezért is van az, hogy zömében hölgyek jelentkeznek a böjtkúrákra.) Ilyen nőies őselvek pld.: elengedés, befogadás, passzivitás, elfogadás, belenyugvás, alkalmazkodás...stb.

 

A 3. fázisban lassan és fokozatosan felépítünk egy, egyénre szabott, számunkra legmegfelelőbb, egészséges étkezést. Az én javaslatom a böjt utáni 2-3 hétig mindenképpen a teljes értékű növényi étrend előnyben részesítése. Azért is szeretem annyira a böjtkúrákat, mert utána sokkal érzékenyebbek vagyunk és jobban meg tudjuk figyelni, hogy az egyes élelmiszerekre hogyan reagálunk. A mindennapi életbe is lassan visszatérünk, megtartva a böjt jótékony hatásait minden szinten. A böjt előtti kellemetlen szokásoktól most van esélyünk örökre megszabadulni, mert megerősödtünk testben, lélekben és a szellemiekben is. (Én így szabadultam meg az édességek utáni örökös vágyamtól.) Sokan ilyenkor képesek leszokni a dohányzásról vagy a nagymértékű mindennapos alkohol fogyasztásról. Sokak élete új értelmet nyer, mert annyi pozitív hatás éri őket.

 

Aki teheti az első böjtjét végezze szakképzett böjtvezetővel, akivel rendszeresen meg tudja beszélni minden gondját, baját és tapasztalatát.

Bild von Shahariar Lenin auf Pixabay

Élet a böjt után

Ideális esetben egy 6-7 napos böjt hatását érezni fogjuk még kb. 6 hónapon keresztül a böjt után. Ehhez azonban szükség van az alábbi irányelvek követésére:

  1. Étkezzünk egészségesen! Ide ismét illik Hippocrates egyik híres mondása: "Ételed legyen orvosságod és az orvosságod legyen az ételed." A számunkra legegészségesebb táplálkozást magunknak kell megtalálnunk. A böjt után könnyebben ráérzünk arra, hogy mi az amire valóban szüksége van a szervezetünknek.
  2. Mozogjunk napi 30 percet lehetőleg a szabad levegőn, de az edzettségi fokunknak megfelelően! A túl kevés mozgás nem edzés, a túledzés pedig egy stresszhelyzetet teremt a szervezetünk számára, ami káros lehet hosszú távon. Hogy örömünket leljük a mindennapos mozgásban, fontos megtalálnunk a számunkra legmegfelelőbb mozgásformákat. (Számomra pld. ezek a jóga, a Pilates, a BodyART, a hastánc és a séták a párommal és a kutyáinkkal a jó levegőn.)
  3. Kerüljük a krónikus stresszt, meditáljunk rendszeresen és aludjunk eleget és jól! Tudom, könnyű ezt mondani, de a mai világban ez nehezen kivitelezhető. De tapasztalatból mondom, hogy nem lehetetlen! (Én például ezért költöztem Ausztriába 2010 novemberében. A magyarországi jövőnkre vonatkozó kilátástalanság, örökös anyagi gondok, a siker nélküli munkakeresés több végzettség mellet...stb. Mára már elmondhatom, hogy sokkal nyugodtabb az életem, van időm magamra, gyönyörű egészséges környezetben élhetek és ennek hatására egészségesebb is vagyok.)

 

Mint végzett böjtvezető, és rendszeres gyakorlója a böjtnek szeretettel várok mindenkit a személyes és az online böjtkúráimon is!

Az online böjtkúra azt jelenti, hogy mindenki maga saját otthonában böjtöl. De! Online kapcsolatban van velem és esetleg más online böjtölőkkel. A megfelelő fórumokon folyamatos támogatást kapnak tőlem és eszmét cserélhetnek „sorstársaikkal”.

Bild von Gerhard G. auf Pixabay

FONTOS!

Ugyan többször is említettem, hogy egy pár napos böjtkúra otthonról is elvégezhető, de ezekben az esetekben is kérjen gyakorlott böjtvezetőtől segítséget, főleg, ha életében először böjtöl. Ennél azonban még sokkal fontosabb, hogy bármelyik böjtkúrát is szeretné kipróbálni, kérem előtte kérje ki háziorvosa vagy egy szakorvos tanácsát!

 

 

Jó böjtölést és jó egészséget kívánok!