· 

Pár szó a koleszterinről

 

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható. A koleszterin táplálékkal csak nagyon kis mértékben vihető be a szervezetbe. (A telített zsírokban (állati eredetű) és tojásban gazdag étrend miatt alakulhat ki.) A nagyobb része a májban szintetizálódik. Fontos alkotóeleme a sejtmembránnak, az epesavnak, a hormonok előanyagainak és a D-vitaminnak. A koleszterin elengedhetetlenül szükséges a test normális működéséhez, mert tömítő, reparáló szerepe van, valamint felelős a zsírtranszportért is. Egy felnőtt számára a napi koleszterin bevitel maximum napi 300 mg.

 

 

Három típusát különböztetjük meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin.

Az LDL (low density lipoprotein – alacsony sűrűségű lipoprotein) feladata a koleszterin elszállítása a májból a sejtekhez. Ha az érfal valami miatt megsérül, akkor mint egy ragtapasz, a sérült felületet betapasztja. Ez a lerakódás az érfalon vagy az érfalban, ha túl sok van belőle, sajnos érszűkületet is okozhat. A túl magas LDL koleszterin szint, mutatója lehet az érelmeszesedésnek. Ezért nevezzük a "rossz" koleszterinnek. Jelenléte ennek ellenére, bizonyos határig, szükséges a szervezetben.

 

A HDL (high density lipoprotein – nagy sűrűségű lipoprotein) feladata felvenni a véráramban keringő felesleges koleszterint. Ezen kívül, felveszi az érfalon már lerakódott koleszterint is, ezzel egy védelmi feladatot lát el. A felvett koleszterint visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével kiválasztódik. Ezért nevezzük a HDL koleszterint a „jó” koleszterinnek.

 

Az összkoleszterin a HDL- és LDL-koleszterin összessége.

 

 

A zsíranyagcsere-zavar lehetséges okai:

 

Gyógyszerek vagy betegségek:

  • cukorbetegség (amely nincs jól beállítva),
  • bizonyos vesebetegségek, veseelégtelenség,
  • elhízás, adipositas,
  • alkoholizmus,
  • pajzsmirigy alulműködése,
  • epepangás, epét érintő betegségek,

Genetikai és epigenetikai tényezők:

  • Veleszületett zsíranyagcsere rendellenesség (familiáris hiperkoleszterinémia),
  • Az örökletes tényezők (genetikai) mellett a külső hatások, azaz az epigenetikai tényezők (életmód, környezeti tényezők) együttesen hatnak a betegség kimenetelére.

A koleszterin szint csökkentése természetes úton

A koleszterin szintet természetes úton úgy csökkenthetjük, hogy Omega-3 zsírsavban gazdagon étkezünk, valamint csökkentjük az Omega-6 zsírsav bevitelét úgy, hogy megpróbáljuk az ideális arányt elérni, ami 3:1 (Omega-6: Omega-3). E mellett még legalább 6 hónapon keresztül ajánlott jó minőségű folyékony Omega-3 olajat (nem kapszulás, mert ennek készítése során melegíteni kell előtte az olajat, ami miatt veszíthet a hatásosságából) szedni. Mivel a halakból kinyert Omega-3 zsírsav nagyon érzékeny, hamar megavasodik. A jó minőség felismerhető arról, hogy a megvásárolt Omega-3 olajat nem érezzük halszagúnak és a bevétel után sem érezzük még órák múlva is a gyomorból visszaköszönő kellemetlen halszagot. Az Omega-3 olaj szedése vérhígítót szedő egyéneknél, csak orvosi felügyelet mellett ajánlott!

 

Miért is olyan hatásos az Omega-3 zsírsav a koleszterin szint csökkentésénél?

A koleszterin, ahogy már fent írtam, mint egy tapasz, az érfal sérüléseit betapasztja, hogy ne legyen nagyobb baj belőle. Amikor az érfalunk sérül, biztosak lehetünk abban, hogy a sérülés helyén gyulladás alakul ki, ugyan úgy, ahogy ez megtörténik egy külső sérülés esetén is (pld. az ujjunkon egy vágott seb esetén). A gyulladás is egy természetes védelmi mechanizmusa a szervezetünknek. Az Omega-3-ban található DHA a szervezetben Resolvin-ná alakul, mely molekulának nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása van. Tehát egy jó minőségű Omega-3 olaj szedésével, csökkentjük a szervezetünkben a gyulladásokat, amelyek sok krónikus betegség velejárói (kiváltó okai).

 

Hogyan fordulhat elő, hogy a gyulladáscsökkentő, egészséges étkezés ellenére is magas a koleszterinszint Hashimotóban szenvedő betegeknél?

Ez a kérdés gyakran felmerül a szociális médiában a témához kapcsolódó csoportokban. Ezt a kérdést feltették Dr. Simone Koch szakorvosnőnek (nőgyógyász, endokrinológus és Hashimoto specialista, mivel ő is érintett) is az ő páciensei. Az ő, általam lefordított, válaszát olvashatjátok az alábbiakban:

 

Dr. Simone Koch válasza: „Hát ez egy nagyon jó kérdés. Először is tudnotok kell, hogy a magas koleszterin szint csak nagyon minimális mértékben függ össze azzal, hogy mit eszünk. A lelassult anyagcsere folyamatok miatt és a lelassult vagy már kimerült mellékvese funkció miatt, a szervezetünk által előállított koleszterol nem tud távozni a szervezetből, egyszerűen ott marad. A koleszterol az alapanyaga a hormonjainknak, de ha a mellékvese már kimerült, a szervezetünk nem termel hormont a koleszterolból, ezért marad aztán felhasználatlanul a szervezetünkben, ezzel egy magas koleszterinszintet produkálva. Ezért fontos ilyen esetben a pajzsmirigy és a mellékvese funkciót kivizsgáltatni.”