Glutén- és lektinmentes mini pizza

Bemutatom nektek a tenyérnyi mini pizzáimat, amely egy olyan tésztából készült, amely glutén- és lektinmentes, élesztőmentes és "slow-carb". Az eredeti receptet Stefanie Grauer-Stojanovic "KochTrotz-Genial glutenfrei Backen" c. könyvében találtam, amiben további jó recepteket is találtok. Mivel elég sok zsiradék van benne, nem ajánlom olyanoknak, akik ilyen-olyan oknál fogva nem tudják a zsírt jól megemészteni. A feltétek tekintetében legyetek kreatívak, ha kipróbáljátok. Én most vegetáriánus változatot készítettem, pár darabon van zöldséges pizzaszósz, 3 másikon ajvar paprikarém és a maradékon (nincs a fotón) magamnak csak olívabogyó és kis görög fűszerkeverék.
A Hashimotóban szenvedőknek, csak módjával szabad a kölesből és a köleslisztből készült ételeket enni, mert goitrogént tartalmaz. Szerintem azonban, ha valaki tünetmentes, nem "forró" göbös és nem aktív a gyulladása, akkor ha nem is minden nap, de ehet kölest. Én is azt vallom, ahogy ezt Paracelsus nagyon jól megfogalmazta: "Minden méreg, semmi sincs méreg nélkül, egyedül a mennyiségen múlik, hogy valami méreg-e vagy sem."
Hozzávalók:
150 g túró (én kókusz joghurtot használtam)
80 g olívaolaj
60 g tej (én kókusz tejet használtam)
1 db tojás (vagy tojás pótló)
90 g Manióka liszt
50 g kölesliszt
140 g nyílgyökér liszt
3 g Xantan
5 g só
1 csomag sütőpor
Első lépésként előmelegítem a sütőt 210 fokra (alul-felül sütésre állítva) Utána összekeverem a száraz hozzávalókat, majd külön tálban a tojást, a tejet (vagy amit helyette használok), az olajat és a túrót (vagy amit helyette használok) is. Ez utóbbit hozzáadom a száraz alapanyagokhoz és összekeverem robotgéppel, de nem túl sokáig, mert akkor a tészta ragacsos lesz. Egy homogén masszát keverek belőle, amit utána 10 percig pihenni hagyok. Ha a tészta túl száraz, akkor pici tejet szabad hozzátenni. Az enyém ma inkább túl nedves lett, így bambuszrostlisztet kellett hozzá tennem, hogy jó legyen. A masszából 8-9 db zsemlét formázok, amit ellapogatok a kezemmel és megkenem a feltéttel. Sütőbe teszem és 18 percig sütöm. Az én sütőmnek van egy 5 perces pirító programja, amit én szívesek használok, mint most is.  Ha elkészült egy rácson hagyom teljesen kihűlni. Jó étvágyat kívánok hozzá!