· 

Kender, mint "Superfood"

Bild von cytis auf Pixabay

Bild von Julia Teichmann auf Pixabay


A kender, mint haszonnövény, az emberiség történetében 12 000 évre, Ázsiába nyúlik vissza. Sokrétű felhasználási módja ismert, hiszen vitorlát, kötelet, papírt is készítettek belőle. A szűkösebb időkben életmentő élelmiszerként fogyasztották. Mivel gyógyító hatású, a növény különböző részeiből készült kivonatokat, gyógyszerként is alkalmazták. Manapság sajnos a legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla, pedig a THC a növénynek csak a virágos hajtásaiban van jelen.

A kendermagban fellelhető esszenciális savak (a magnak több, mint 20%-a ezekből a fehérjékből áll), a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik, ezért fogyasztása a teljes értékű növényi étrendet követőknek nagyon ajánlott, de a vegyes étrendet követőknek is egy kitűnő fehérjeforrás lehet. Sportolók szívesen fogyasztják az ebből kivont fehérjeporokat.

 

A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani. A benne található telítetlen Omega-6 zsírsav és a telítetlen Omega-3 zsírsav aránya 3:1, aminek az emberi szervezetre komoly egészségtámogató hatása van. Az Omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, amire minden krónikus betegségben szenvedő egyénnek szüksége lehet, mivel a szervezete valamilyen szinten gyulladásban van. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre és csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást. Magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésünkre. Vitaminokban és mikrotápanyagokban is gazdag ez a növény. Tartalmaz B1 vitamint, E-vitamint valamint vasat, kalciumot, foszfort és káliumot.

A kender levele, magja és az abból kinyert olaj fogyasztható salátákba téve. A levelét belepasszírozhatjuk smoothie-kba. A magját vagy a magból őrölt lisztjét sokrétűen fel tudjuk még használni, pld. „low-carb” pékáruk készítésénél. A magból kivont fehérjepor, egészséges fehérjeforrás sportolóknak vagy a teljes értékű növényi étrendet („Pace Food”) követőknek. A CBD olaj, mint táplálékkiegészítő, mint egy koncentrátum, kihasználja a kenderolaj minden jótékony tulajdonságát, ezért rendszeres szedése bizonyos panaszok esetén ajánlott.