· 

A törzsi hastánc - Örömtánc

„A Mindenség azé, aki táncol és aki kívül marad a táncon, nem ismeri az élet titkait.” (Müller Péter)

Fotók: Kozár Edit

A táncosok mozdulataiban dominál a női erő (Föld) és a dinamika (Tűz), amelyet segít az erőteljes és mindenkit magával ragadó törzsi zene is, melynek üteme mintha a szív dobbanását követné (a szívünkből szól). Mezítláb és gyakran telitalpon szokás táncolni.

 

A törzsi hastánc eredete és kialakulása

A hazánkban is egyre népszerűbb törzsi táncstílus (Tribal-Style Belly Dance) szülőhazája Amerika, Kalifornia. Jamila Salimpour az 1960-as években megalapította a Bal Anat tánccsoportot, az első Tribal-Style hastánccsoportot. Később lánya, Suhaila Salimpour és tanítványa, Masha Archer fejlesztették tovább ezt az egyedi stílust. Jamila cirkuszban dolgozott fiatal korától kezdve, ennek a hatása érezhető a Bal Anat tánccsoport műsorában is. Szerepet kaptak algériai, tunéziai, marokkói táncot előadó férfi és női művészek, akik virtuóz eszközhasználatukkal ejtették ámulatba a közönséget. (Eszközeik: korsó, tálca, üveg, kígyó, bot és a mágusok eszközei.) Mind tartalmilag, mind színpadképét tekintve színesek és tartalmasak voltak ezek a műsorok, akárcsak egy cirkuszi előadás. Korábban a vándorló nomád törzsek – pl. a Ghawazee törzs – hasonlóan szórakoztathatták az embereket.

 

A köztudatban mégis a legtöbben Carolena Nericcio nevét kötik ehhez a műfajhoz, aki Masha Archertől tanult. Később különvált, és megalapította a FatChanceBellyDance (FCBD) és az American Tribal Style Belly Dance (ATS) csoportot. Ennek a speciális táncstílusnak elhivatott követői vannak most már az egész világon. Közülük is kiemelném a következőket: Gypsy Caravan, BlackSheepBellyDance, Heavy Hips.

 

Hazai kezdetek

A magyarországi törzsi hastánc „anyja”, Joós Judit 1998-ban megalapította a Jamina Ghawazee törzsi hastánccsoportot. Neki és a tánccsoport tagjainak – Lánczos Ica, Mihalovics Judit, e sorok írója, Pozsgai Eszter, Varga Erika – köszönhető ennek a stílusnak széleskörű hazai elterjedése. Csoportunk előadásmódjára és szemléletére nagy hatással volt Carolena Nericcio és a többi ATS csoport is.

 

2006 tavaszán a Jamina Ghawazee csoportból kiválva, Lánczos Ica és jómagam megalakítottuk a Ghawazee Karaván törzsi hastánccsoportot. A törzsi hastánc növekvő népszerűségének köszönhetően – az utóbbi néhány évben – hazánkban is egyre több tehetséges csoport született.

 

Mozgáskultúrája

A táncosok mozdulataiban dominál a női erő (Föld) és a dinamika (Tűz), amelyet segít az erőteljes és mindenkit magával ragadó törzsi zene is, melynek üteme mintha a szív dobbanását követné (a szívünkből szól). Mezítláb és gyakran telitalpon szokás táncolni, hogy a Föld energiáival szorosabb kapcsolat szülessen. A rázások közül ez a stílus használja leggyakrabban a „twistet”.

A testtartásban a flamenco tánc hatása érződik: csípőtől lefele a föld felé irányul az energia, a felsőtest energiái viszont a magaslatokba törnek. Ezt hívjuk büszke kiállásnak. A karok tartása és dinamikus használata is a flamenco tánc jellemzőit mutatja.

 A többi orientális hastáncstílustól eltérően az ATS csoport-improvizációs tánc. Mozdulataiban és mozdulatkombinációiban is eltér a többi orientális hastáncstílustól, egyedi nyelvezete és eszköztára van, melyet minden törzsi táncos elsajátít, és később ezt a tudását a csoportos közös improvizációban alkalmazza. Háttérbe szorulnak a szóló táncok, bár természetesen van rájuk lehetőség. Ilyenkor a szóló táncost egy tánckar kíséri ütemes mozdulataival, akik improvizálnak – egy vezértáncos instrukcióit és jelzéseit követve. Gyakoriak a mozdulat- vagy hangjelzések, amelyekkel a táncosok, akár fellépés közben is, észrevétlenül kommunikálnak egymással.

A Ghawazee Karaván társulat táncstílusa, zenevilága és megjelenése felöleli a tradicionális egyiptomi ghawazee, marokkói, török, tunéziai, indiai, andalúz, perzsa és roma táncok világát, valamint egyéb táncelemek (flamenco, jazz-balett, balett, afro stb.) fúzióját. A haladó csoportokban és fellépéseken gyakran használjuk a törzsi hastánc hagyományos eszközeit: ujjcintányér, korsó, tálca, bot, fátyol, kard stb. Óráinkon alkalmazzuk a csoportos improvizációt, bevonva haladó tanítványainkat is a vezértáncos szerepbe.

 

Kellékei

Ruháinkkal igazodunk a tánc jellegéhez, ezt hangsúlyozva a hozzá illő kiegészítőkkel és sminkkel is. Természetes alapanyagokból varrjuk kosztümjeinket, az élénk színeket részesítve előnyben. A díszítéshez felhasználunk kagylókat, kis tükröket, érméket, pom-pomokat, fából készült gyöngyöket, fonatokat, rojtokat, hímzéseket stb. Merítünk az afrikai, ázsiai, andalúz és más népi kultúrák öltözködési szokásaiból, és követjük az ATS megalapítóinak „népviseletét”, fűszerezve saját ötleteinkkel.

 

Különleges fellépő kollekciónk tartalmaz nagy, bő szoknyát, alatta pantallót vagy modernebb nadrágot, collit, gazdagon kivarrt melltartót, díszes övet, turbánt vagy ékes fejdíszt. Kosztümjeink, ékszereink és egyéb kiegészítőink kézi készítésű munkák, minden csoportnál egyedi vonásokkal. Ebben is nagyon kreatívak lehetünk!

 

Szeretjük magunkat bőségesen feldíszíteni – lehetőleg eredeti ékszerekkel –, ez a nomád népeknél a gazdagságot jelképezte. Szimbólumokat kelthetünk életre a hennafestéssel is! Fontos a feltűnő smink és a mámorító illat, ami még varázslatosabbá teszi az előadást!

 

Testi-lelki hatásai: sport, művészet, aktív meditáció, terápiás lehetőség.

A törzsi hastánc – a többi orientális hastáncstílushoz hasonlóan – sport a testnek, kortól és alkattól függetlenül. Művészet, amely az asztráltestet fejleszti.

 

A tánc egyfajta aktív meditáció, befelé fordulás, a fizikai világtól való eltávolodás, „elcsendesedés”, és valami földön túli boldogság, ami ilyenkor elárasztja az ember lelkét. Feltöltődve, letisztulva és szívünkben hatalmas szeretettel térhetünk vissza „való” világunkba.

 A csoportos törzsi tánc egyfajta csoportterápia. Segítségével problémáinkon felülemelkedve, visszatalálunk igazi EGÉSZséges önmagunkhoz!

 

A törzsi hastánc csodálatos terápiás lehetőség, elsősorban nőknek. Harmonizálja a nőies energiákat, segíti az önelfogadást, feloldja a gátlásokat és földöntúli örömforrás. Ha valamelyik csakránk (energiaközpontunk – a szerk.) szintjén probléma van, az a táncban fizikai szinten is megmutatkozik, és ezt odafigyeléssel feloldhatjuk.

 

Gyakori probléma, hogy testünk jobb és bal oldala nem egyformán működik. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy a női vagy a férfi oldal elfogadása okoz-e problémát, illetve a múlt vagy a jövő felé irányuló gondolataink nem megfelelőek.

 

Sok táncelem harmonizálja a két agyfélteke működését, ilyenek pl. a nyolcasok vagy az összetett mozdulatkombinációk. Mivel a hastáncban fontos az izoláció, fejlődhet a testtudatunk és javulhat a koncentrációs készségünk. Természetgyógyászként tudom, hogy a rezgés energetizál, és ezt a törzsi táncunkban tudatosan alkalmazom is. A fantáziánkat ugyancsak gyakran hívjuk segítségül a tánchoz, ezáltal fejlődik a képzelőerőnk. Művészetünkben fontos szerepet kap a kreativitás és a spiritualitás is. Akinek a személyiségéből hiányzik valamelyik „alap elem”, azt megpróbálhatja a hastánc tradicionálisan alkalmazott tánceszközeivel pótolni (érmék-Föld, kardok-Levegő, botok-Tűz és kelyhek-Víz), vagyis gyakran táncol a hiányzó elemnek megfelelő eszközzel.

 

Ez az „örömtánc” segítséget nyújthat mozgásszervi panaszok esetében, pánikbetegségben, depresszióban és egyéb pszichés betegségekben, önértékelési zavaroknál, szexuális és nem organikus eredetű meddőségi problémáknál, valamint a lelki okokra visszavezethető testi megbetegedések esetében is.

 

Update:

Mint azt már többen biztosan olvastátok, 2010 óta Ausztriában élek, a gyönyörű Salzkammergut hegyei között, a Dachstein nyugati lábánál fekvő kis faluban, Gosauban. Nagyon sok előnye mellett van egy hatalmas hátránya. Itt a faluban és a közeli kisebb városokban nem voltak komoly érdeklődők a törzsi hastáncomra, ezért nem tudtam egy osztrák törzsi csoportot alapítani. A magyarországi Ghawazzee Karaván csoport pedig sajnos megszűnt azzal, hogy elhagytam az országot.

 

Akit ez a stílus mégis érdekelne, a törzsi tánc "anyjánál", Joós Judtnál jelentkezzen. Szeretettel vár Benneteket!

Szeretettel ajánlom nektek Ternei Tündét is, aki szintén szívesen fogad tanítványokat. Ő Pest megyében tanít. Keressétek az alábbi számon: 0620 354 9293.