Pozsgai Eszter vagyok, három gyerek anyja és háromszoros boldog nagymama.

 

2010 óta Ausztriában élek, a gyönyörű Salzkammergut hegyei között, a Dachstein nyugati lábánál fekvő kis faluban, Gosauban.

 

Az itteni idősek otthonában dolgozom már 5 éve, mint Szociális Gondozó és Idősápoló.

 

Az Általános Iskolai tanulmányaim után felvételt nyertem az akkori Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába, ahol szobrász szakon végeztem. Ezután az Iparművészeti Főiskolán esti képzésen elvégeztem a Tipográfus szakot is. Szívesen dolgoztam a szakmámban, de 2002-ben, leépítés miatt, elveszítettem az akkori munkámat. Teljesen kicsúszott a talaj a lábam alól. Pánikbeteg lettem. A családom és sok szakember segítségével 6 hónap után eljutottam odáig, hogy legalább gyalog el tudtam járni megint dolgozni az új munkahelyemre. Tömegközlekedési eszközökön nem tudtam utazni, úgyhogy autóval bevitt a volt férjem a városba és onnan azután gyalogoltam.

 

A betegségemnek és a munkám elvesztésének köszönhetem, hogy az egészségügyi pályára léptem, amit így utólag nagy szerencsének tartok. 2002-2003-ban végeztem mint Természetgyógyász, az ETI-ben. A természetgyógyászati képzés mellett Rekreációs Sportoktatói vizsgát is tettem. Az én szívemhez a hastánc, a jóga, BodyArt és a Pilates állnak a legközelebb.

 

Ahogy már fent írtam, 2010-ben kiköltöztünk Ausztriába, ahol a természetgyógyászati képzést sajnos nem ismerik el. Sokáig gondolkodtam, hogy milyen szakmát tudnék választani. Olyat kerestem, amelyiknek valamilyen szinten köze van ahhoz, amit már tanultam. Hát így lett belőlem Szociális Gondozó és Idősápoló. Tehát az egészségügyben dolgozom. Itt nagyon megbecsülik a dolgozókat, akik ebben a szakmában dolgoznak, mert bizony kevesen vagyunk. Nem könnyű sem fizikailag, sem lelkileg. De nagyon szeretem az idős, sokszor nekünk teljesen kiszolgáltatott ápoltjainkat és ez átsegít mindenen.

 

Még amikor Magyarországon éltem, kiderült, hogy Hashimoto autoimmun betegségem van. Teljes gőzzel elkezdtem az irodalmat olvasni, hogy mit tehetek az egészségemért. Így találtam rá 2011-ben a Paleo étrendre, amelynek étkezési ajánlásait éveken keresztül követtem. Egy idő után elegem lett a mindennapos húsevésből és mivel sokszor nem volt időm magamnak külön főzni (mert a családom többi tagja mindenevő volt), abbahagytam a Paleo étkezést. (A gluténmentes étkezést azért igyekeztem megtartani, bár akkoriban az anyagi kereteink nagyon szűkösek voltak, ezért nem tudtam megvenni a drágább gluténmentes termékeket.)

 

Hamarosan visszatért sok panaszom, amelyekkel már korábban is küzdöttem, állandó fülfolyás, orrdugulás, gyakori fejfájás, emésztési gondok (hol hasmenésem, hol székrekedésem volt), hízásra való hajlam, az életenergiám kevés volt és depressziós voltam. És még sorolhatnám... A legrosszabb mind között a pánikbetegségem, ami ismét felerősödött, de most nem azt éreztem, hogy nem kapok levegőt, hanem hasmenésem lett, ha csak arra gondoltam, hogy el kell mennem valahova a biztonságos otthonomból. A pánikbetegség és a Hashimoto sajnos gyakran kéz a kézben járnak. De nem akartam belenyugodni, hogy akkor ez már örökre így marad, így tovább kutattam az irodalmat, szinte csak egészséggel és az egészséges étkezéssel kapcsolatos könyveket olvastam. Így a sors másodszor is megadta a kezdő löketet, hogy valami újat tanuljak. (És alkalmazzam is, aminek hatására ismét sokkal jobban érzem magam.)

 

Abban a nagy szerencsében van részem, hogy itt él Ausztriában Dr. Rüdiger Dalke, akinek a könyveit már régebben is szívesen olvastam, és az ő nevével fémjelzett Egészségügyi Akadémia keretein belül, Diplomás Egészségmegőrzési Mentor és Böjtvezető lettem. Az egészséges étkezés és a böjtölés számomra a tökéletes párosítás, mert mindig is szívesen böjtöltem. A böjt elsősorban arról szól, hogy felelősséget vállaljunk saját egészségünkért. Egy szaturnuszi minőség, ami azt jelenti, hogy vagy magunktól mondunk le egy kis időre az étkezésről vagy előbb-utóbb egy betegség kényszerít minket arra, hogy egyre több mindenről lemondjunk.

 

Először életemben talán 27 évvel ezelőtt csináltam végig egy 3 hetes gyógyböjtkúrát egy orvos-természetgyógyász támogatásával. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de megérte. Utána sok panaszomtól hosszú időre megszabadultam, és mellékhatásként fogytam is 6 kg-t. A mai napig böjtölök, ha lehet kétszer egy évben.

 

Szeretném tapasztalataimat és tudásomat veletek is megosztani, mert a saját életem keresztül és a jelenlegi munkámon keresztül megtapasztaltam, hogy egy minőségi élethez elengedhetetlen az EGÉSZSÉG!

 

Jó egészséget kívánok Mindenkinek!

 

Szeretettel, EszterDownload
A jogi nyilatkozatot itt letöltheted
Jogi nyilatkozat.docx
Microsoft Word Dokument 14.5 KB